Забравена парола?

Моля, въведете Вашия e-mail и новата парола, която се генерира непосредствено след натискането на “ОК”. На e-mail-а ще получите уведомление за промяната на паролата.
Ако нещо Ви притеснява, или сте констатирали нередност, винаги можете да се свържете се с нас на тел. +359 89 665 8052.
Ще Ви помогнем, а в случай на установен проблем с готовност ще Ви обезщетим за изгубеното време.

ХУДОЖЕСТВЕНА Лирика Българска лирика

Заскрежени птици

Габриела Цанева

Друго от Габриела Цанева
Заскрежени птици
Издател:Изток-Запад
ISBN:9789543219476
Година: 2012
Държава:Български
Страници: 96
Корица:мека
Корична цена: 7.00 лв.
Купeте за:
6.30 лв.
(спестявате 10%)
Кошница
Twitter Facebook share Like

Отдавна не съм чел толкова изповедна и същевременно толкова обобщаваща колективната ни съдба поезия, която те кара да се замислиш, да участваш, да съ-твориш.
Когато прониквате в омайния свят на "Заскрежени птици" вероятно първо ще се поддадете на тъгата, на усещането за несбъднато, за самота и за обреченост. Зъзнем когато четем "Изхвърлена душа" или "Печални облаци". Но нещата се променят с "Магьосническа нощ" ("в която майчини милувки/ни правят по-добри") или с "Усещане за свобода". Габриела Цанева е докрай всеотдайна и в скръбта и в нежността си. "Не се страхувам, че греша", ще каже тя и ще отсече: "Аз съм жива." В малкото любовни стихове, включени в поетичната книга тя също се раздава, макар не винаги да намира брод към другия. Все пак най-важното за нея си остава свободата и в това отношение ще можем спокойно да кажем, че е последователна, вярна на младежките си пориви, когато обаче търсеше свободата по стъгдите на митингите. Сега това е дълбоко вътрешно чувство, изстрадано, заплатено с много мъка и страдание, но неотклонно нейно.

Георги Цанков

© Design: Ruben Lazarev
Developed by WebCharm.eu