Забравена парола?

Моля, въведете Вашия e-mail и новата парола, която се генерира непосредствено след натискането на “ОК”. На e-mail-а ще получите уведомление за промяната на паролата.
Ако нещо Ви притеснява, или сте констатирали нередност, винаги можете да се свържете се с нас на тел. +359 89 665 8052.
Ще Ви помогнем, а в случай на установен проблем с готовност ще Ви обезщетим за изгубеното време.

НЕХУДОЖЕСТВЕНА Западна философия

Проблемът за истината при Аврелий Августин и Анселм от Кентърбъри

Михаела Шанова

Друго от Михаела Шанова
Проблемът за истината при Аврелий Августин и Анселм от Кентърбъри
Издател:Монт
ISBN:9786191691364
Година: 2017
Страници: 192
Корица:Мекa
Корична цена: 12.00 лв.
Купeте за:
10.80 лв.
(спестявате 10%)
Кошница
Twitter Facebook share Like

Михаела Шанова е бакалавър (2009) и магистър по философия (История на философията) от 2010 г. на Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 2016 г. защитава докторат по средновековна философия към катедра История на философията в същия университет. Научните ѝ интереси са в областите: история на философията, философия на Античността, философия на Средновековието и Ренесанса, философия на езика, философски и психологически проблеми на комуникацията, психология на личността и общуването. Има няколко публикации.

Книгата на Михаела Шанова изправя читателя пред едно историко-философско предизвикателство: тя е опит за сравнителен анализ между философско-теологическите нагласи и интуиции на двама средновековни мислители - Аврелий Августин и Анселм Кентърбърийски. Предизвикателството е следствие от желанието на М. Шанова да ни представи по един задълбочен и аргументиран начин приликите и разликите в насочеността на двамата автори към един един централен за средновековната мисловност проблем: този за истината. Но задачите на книгата не са само в това, защото, както отбелязва и авторката: "сравнителният анализ между теориите за истината на Августин и Анселм не може да бъде реализиран, ако едно подобно изследване се "затвори" само в рамките на теориите за истината на двамата автори, защото те не са абсолютно самостоятелни, и самоцелни, а са продукт от общото теоретизиране в рамките на християнската мисловност". Този по-общ контекст позволява на М. Шанова да включи в общото дискусионно пространство и темите за отношението между истината и справедливостта, между истината и благото, както и за едната и висшата истина.

Книгата ще представлява интерес за най-широк кръг читатели, т.е. за онези, които искат да избягат от клишето за "тъмните векове" на средновековието и искат да се запознаят по-отблизо с начина на мислене и световъзприемане на хората от онези епоха.

© Design: Ruben Lazarev
Developed by WebCharm.eu