Забравена парола?

Моля, въведете Вашия e-mail и новата парола, която се генерира непосредствено след натискането на “ОК”. На e-mail-а ще получите уведомление за промяната на паролата.
Ако нещо Ви притеснява, или сте констатирали нередност, винаги можете да се свържете се с нас на тел. +359 89 665 8052.
Ще Ви помогнем, а в случай на установен проблем с готовност ще Ви обезщетим за изгубеното време.

НЕХУДОЖЕСТВЕНА История на България Трето българско царство Културология, антропология

Чешки приноси в културно-историческото наследство на България (1878-1940)

Валентина Върбанова

Друго от Валентина Върбанова
Чешки приноси в културно-историческото наследство на България (1878-1940)
Издател:Парадигма
ISBN:9789543263370
Година: 2018
Размер:16 x 23
Страници: 446
Корица:Мекa
Корична цена: 28.00 лв.
Купeте за:
25.20 лв.
(спестявате 10%)
Кошница
Twitter Facebook share Like

"Чешката културна окупация" - така навремето българите наричат прилива на многобройни чешки културни и просветни дейци в България след Освобождението. След 1878 г. постъпват около 1726 молби от чехи и словаци за придобиване на българско поданство и назначаване на държавна работа. В големите градове като София, Пловдив, Шумен, Варна, Русе, Сливен, Свищов, Видин и други през периода 1878 - 1917 г. живее многобройна чешка колония. Тя включва хора с различни професии, квалификации и класова принадлежност. Към тях спадат собственици на предприятия, предимно бирени, текстилни, мебелни и печатници. За времето си тези хора играят важна роля в икономическия и обществен живот на България, когато се полагат основите на капиталистическите отношения.

Друга многобройна група от чешката колония са занаятчии и дребни собственици, също степенувани в йерархии. Групата на чехите от кръговете на интелигенцията е най-голяма у нас след 1878 г. Тук спадат гимназиалните и прогимназиални учители, поканените от Министерството на просвещението професори в по-късно основания Софийски университет, инженери, архитекти, художници, театрали, музиканти, прависти и др.

© Design: Ruben Lazarev
Developed by WebCharm.eu